Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Etniskie krievi Latvijā
Publicēts 14. oktobrī, 2011.
Skatoties uz politiķu manevriem ap okupācijas un etniskiem jautājumiem, nevilšu radās doma ielūkoties vēsturē un noskaidrot – cik tad īsti ir Latvijā etnisko krievu? Vēlos vērst uzmanību uz sekojošiem statistikas datiem, proti, par etnisko sastāvu pirms un pēc otrā pasaules kara.

Kārtējais ļembasts turpinās ap koalīcijas veidošanu un nu jau Latvijas krievi, jeb kā viņi paši sevi dēvē – etniskā minoritāte, jeb Saskaņas Centra elektorāts, nācis ar dažādiem paziņojumiem, proti, aicinot prezidentu pārtraukt etnisko diskrimināciju

Savukārt, pavisam nesen N.Ušakovs (SC) izplatījis presē paziņojumu, ka divas trešdaļas “Saskaņas centra” vēlētāju esot bijuši latvieši. Tiesa gan, šī informācija tika precizēta un, nu jau izrādījies, ka tikai vien trešdaļa.

Saliekot abas relīzes kopā, kaut kā nelīmējas, jo daļa (pie tam liela) SC elektorāta ir latvieši, līdz ar ko īsti nav saprotams, par kādu etnisko grupu iet runa?

Pēc definīcijas - etniskā grupa ir cilvēku grupa, kuriem ir objektīvas vai subjektīvas kopējās pazīmes. Tiem var būt kopējie senči, runā vienā valodā vai pieder vienai reliģiskai kopienai.

Ja reiz nav bijis okupācijas un Latvijā nav okupantu, vēlos vērst jūsu uzmanību uz sekojošiem statistikas datiem, proti, par etnisko sastāvu pirms un pēc liktenīgā datuma, ko nacionāli noskaņotie latvieši sauc par okupāciju, mazāk nacionāli par aneksiju vai inkorporāciju, savukārt prokrieviski noskaņotie vispār neatzīst, ka 1940. gadā būtu noticis jel kas ievērības cienīgs. Tomēr fakts paliek, laika periodā no 1935. gada līdz 1989. gadam tā saucamā krieviski runājošā etniskā minoritāte (krievi, baltkrievi, ukraiņi) pieauga teju 10 reizes, veidojot vairāk kā pusi no pamatiedzīvotāju skaita.

Kā lai nodēvē šo pieaugumu? Ieceļotāji?

http://www.iinuu.lv/lv/dziveszinai/pardomas/etniskie-krievi-latvija

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: